This land is our land…

Vi reste med buss till Umm Salamone idag. Avsikten var att vi skulle försöka ta oss över fundamentet, som hindrar bönderna från att kunna bruka jorden. Vi skulle hjälpa till med att rensa bort ogräs runt olivträd och vindruvestockar, samt plocka vindruveblad, vilka används för att laga de typiska palestinska  dolmorna. Det blev en lyckad aktion. Många bra tal. "Det här är vårt land, ni får inte stjäla det från oss". Många soldater, som idag avhöll sig från våld. Bosättare som försökte blanda sig i och fick svar på tal av Sara, israelisk fredsaktivist. Hon var mycket upprörd och tårarna var inte långt borta. Men där var också skratt och applåder. Humor är ett bra vapen – och oskadligt.

Så for vi vidare till Artass och fick se hur åkern med aprikosträd, under vilka vi satt för nästan två veckor sedan tillsammans med byns kvinnor, förvandlats till en jordhög och en stor grop där den planerade avloppscisternen skulle anläggas. Sorg och bedrövelse i hjärtat. Hur kan någon ställa till sådan förstörelse på andras marker. Tänk om det skulle hända hemma i Sverige. Det vore otänkbart. Så kom byns ungdomar med fanor och slagrop, äntrande jordhögen. Luften dallrade av deras vrede. Soldaterna höll sig lugna uppe på höjden, där de stod redo med vapen och stora plastskydd. Vad är de rädda för? Men allt gick lugnt till och jag fick ingen användning av min lök, som tur är.

I kväll har vi varit uppe vid Muren tillsammans med en präst och systrarna från Caritas. Medan vi vandrade längs Muren bad vi oavbrutet. Soldaten nere vid Checkpointen skrek åt oss och ett tag var både jag och de andra rädda att han skulle använda sitt vapen.


 

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.