I natt ser vi nymånen, så Ramadan börjar i morgon

Nu är det visst länge sedan som jag skrev min blogg. Har varit utan dator en vecka, medan vi var på Israelsidan, efter det for jag till Jayyous, en liten by på Västbanken. Där väcktes jag av tupparna och Moskén i de tidiga morgnar när vi gav oss iväg till olika checkpointar. På eftermiddagarna ropade barnen och fåren bräkte, en verkligt livlig by ute på landet. Reste därifrån på måndagen med olika fordon, bussen brakade ihop någon mil från Ramallah, men det är otroligt så vänliga och hjälpsamma människor är mot oss främlingar. Jag kom så småningom hem till Betlehem och min dator.
 
Här går vi över till vintertid i natt, drar tillbaka klockan en timma. I Israel ändrar man inte förrän lördag natt. Vi skrattar lite åt vintertiden, det är idag klarblå himmel och +30 grader. Men nätterna är lite svalare och det är bara skönt. Idag är det också judisk Nyårsafton, så det var mycket lugnt vid checkpointen i morse, eftersom palestinier inte tillåts passera förrän på Söndag morgon. Bara ett trettiotal väntade när vi kom strax före klockan fem och nästan alla fick vända om hem igen. Innehavare av Jerusalem ID och de som arbetar i kyrkor eller sjukhus tiilläts att passera nålsögat.
Jag har varit med på en kvinnogrupp idag och det var mycket prat om tillstånd och varför Betlehemsborna är instängda och inte tillåts att åka till Jerusalem. Det var roligt att se samma kvinnor som före sommaruppehållet. Idag var det ett tyskt par som skulle öva icke-vålds-kommunikation. Det var inte lätt, för här sitter man inte tyst – alla pratar högt och ljudligt på samma gång. Det var nästan synd om kvinnan som skulle träna oss. Det blev inte riktigt som hon tänkt sig.

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.