Efter tre veckor i Hebron

Nu har jag varit hos CPT (Christian Peacemaker Teams) i Hebron, under tre veckor. Jag ska försöka föra lite dagboksanteckningar på denna blogg.
Det har varit väldigt varmt, ca +30 grader, vilket har gjort att vi alla blir trötta av värmen. Den första veckan var otroligt intensiv och när jag kom blev jag ombedd att hålla morgonbön min första dag i teamet. Fick inte veta var eller hur, så jag gjorde i ordning inne i "Delegation room". Vilket var fel, men det blev en morgonbön i allafall.
Sedan har det varit full fart hela tiden. Jag glömde att ta min laktosintolerant-medicin, vilket gjorde mig magsjuk och fick stanna i sängen under två dagar.
Vi är sex personer i Hebron-teamet; Paulette, Melanie, Fathieh o jag är fulltidare, Ellen o Esther är reservister. Vissa dagar i veckan dyker At Tuwani-teamet upp, det har varit Steven, Dennis och Jo. Nu har de båda första rest hem och istället har Ryan kommit.
Våra uppgifter är främst att finnas vid check-pointen när skolorna börjar, mellan sju och åtta. Vi räknar barnen och noterar hur många som får sina väskor genomsökta. Sedan går vi rundor fyra gånger om dagen i Old City och runt Ibrahimi Mosque, för att se så att allt är lugnt. Under skoldagarna går vi till Bweireh, en by som blivit grannar med en illegal bosättning. Bosättarna har också etablerat en sk Utpost på byns kulle, därifrån gör de räder ner i byn, förstör vindruvsodlingar och vandaliserar. De trakasserar också skolbarnen på deras väg från skolan. Därför står vi vid det ställe, där bosättarna brukar gömma sig, för att följa barnen den farligaste biten. Förra veckan fick en nio-åring sin hand bruten när han attackerades av bosättare. Han kom en timma efter det att vi lämnat vår vaktpostering.
Hittills har jag haft två lediga dagar. Första dagen for jag, tillsammans med Paulette, till Jerusalem och konsulatet för att rösta. Vi besökte också Sheikh Jarrah, American Colony, Garden Tomb och Sabeel. Det var en tröttsam ledig dag. I söndags hade jag min andra lediga dag för att gå i gudstjänsten på Redeemers Church. Träffade Kjell och Inger och vi fikade tillsammans på Eappi-kontoret. Strosade på stan, handlade en lärobok i att skriva arabiska, åt lunch med Fathieh och Ilse på Jerusalem hotel. Det hade hunnit bli mörkt innan jag kom hem. Idag är det problem vid pojkskolan, bosättare försöker att komma in. De anklagar någon för stöld. Soldater, polis, TIPH är där tillsammans med Mel, Fathieh o Ellen. Eventuellt måste barnen stanna i skolan över natten. Själv är jag kvar på kontoret. 

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Organisationer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.