Eid al Fitr

Äntligen tog Ramadan slut och den stora festen kunde börja i Hebron.

Eid är ungefär vad Julafton är hos oss. Barnen får nya kläder och presenter. De ser ut som små prinsar och prinsessor när de går tillsammans med familjen. Pojkarna får också något, som vi inte är så glada över, leksaksvapen i plast. Även om det inte är några tunga vapen, så känns det när vi blir prickade med ärtbössor. Liz blev träffad på kinden den första kvällen på vår kvällspatrull. Inte kul!

Alla affärer är stängda denna första helgdag, gatorna öde, med undantag av folk på väg att besöka anhöriga. Vi hade hoppats att soldaterna skulle respektera helgen, men en grupp på tio kom ut ur militärbasen när vi var på hemväg. De hade med sig hund, stoppade bilar och genomsökte dem. En del unga män blev kroppsvisiterade mot en vägg med händerna över huvudet. ISM anslöt och vi blev också stannande.

Fotot visar vår mångårige vän Ata Jaber, som fått stå ut med mångåriga trakasserier från ockupanterna.

Bild

Vi pratade med två män från Schweiz, vilka stannat i Hebron för några dagar. De var ytterst förvånade över den stora skillnaden i kulturen, när de jämförde den palestinska med sin egen. Vi enades om att kvinnorna var i behov av revolution, för sina egna rättigheters skull.

I går, den andra dagen i Eid, var det fredag. Det är en dag när vi ”städar huset”. Vi är var och en tilldelade område som vi ansvarar för. Jag hann bara ta några tag med sopkvasten, när något hände med mitt vänstra öga. Den värsta blodsutgjutning som jag haft nånsin. Det ser fullständigt groteskt ut, men brukar gå över på några dagar. Solglasögon och en svart lapp för ögat. Svårt att se med bara ett öga och jag konstaterar att det är mitt bästa öga som nu är rött.

På kvällen gick de övriga teamet på en tur upp emot Kiryat Arba, på Prayers Road. De talade först med en soldat som tyckte att CPT gör ett bra jobb, sedan med en kvinnlig soldat som sa att de skulle ta av väst och keps. Efter att hon diskuterat saken med några poliser, så kom hon med motsatt bud. ”I am sorry, you can go”. En längre  tid har vissa soldater förbjudit teamet att bära väst och keps. För igår blev budet ett annat. Hur det blir idag återstår att se.

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.