Motstånd utan våld

Upp på vårt tak går vi när vi vill dra oss undan.
Där kan vi ha uppsikt över den gamla delen av Hebron. Vi kan också berätta om situationen när grupper kommer på besök. Den historia som börjar med Abrahams köp av en gravplats till Sara, (1 Mos 32), och som slutar i dagens konflikt mellan fanatiska judar och ockuperade palestinier.

Jag drar mig undan för att lyssna på Persson och Schibbye´s Sommar. Mina ögon vandrar upp mot Tel Rumeida och jag tänker på Ferial, den tidigare rektorn på Cordobaskolan. När vi mötte henne fick vi se soldater bland olivträden, som hör till hennes hus, och hon berättade om konflikten mellan hennes familj och de illegala bosättarna. Med den israeliska regeringens goda minne hade bosättarna slagit sig ner som närmaste grannar och nu hävdade de att olivlunden var deras. En ständig konflikt som blev tydligare varje år när oliverna ska skördas.
Bosättarna hade brutit upp låset till inhägnaden och satt dit ett eget lås. Men, skrattade Feriel, vi fyllde deras lås med superlim, så de inte kunde komma in, utan var tvungna att bryta upp sitt eget lås igen. Nu står där grinden olåst, med sina uppbrutna lås hängande,
Uppfinningsrikedomen är stor och med superlim kan man komma långt.
Att aldrig ge upp sin värdighet, pratar Schibbey om. Jag känner igen det här i det Heliga Landet. Hur djupt och hårt förtrycket än blir, ger man aldrig upp sin värdighet som människa.

I eftermiddag ska teamet göra en utflykt till Jerusalem. Anledningen är att vi vill lyssna till Miko Peled, som har skrivit om sin far i ”Generalens Son”. Miko kämpar för palestiniernas rättigheter och deltar ofta i kampen för rättvisa.

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.