Tillbaka i Hebron.

Efter två nätter i Jerusalem, var jag på morgonen med allt bagage, på väg till busstationen för att möta och göra sällskap med Jo Ann.  Det är lördag och Sabbat. Få människor är ute. Jag möter några med skruvlockar och bönesjal. Förmodligen komna från Västra Muren. Undrar varför de alltid tittar åt annat håll, helt omöjligt att möta deras blickar. Härom kvällen passerade en man, där vi satt vid pizzerian. Han höll upp sin bönebok på sidan, så att han slapp att se oss. Eller om det var skyltfönstren på den kristna affären, som han inte ville se?

I Betlehem ställde vi våra steg mot Hebronbussen. Ahlanwasahlan, ahlanwasahlan, (välkommen). Nasser lyser med hela ansiktet och sträcker samtidigt fram handen för att hälsa. Samma procedurer när vi kommer fram till Hebron. Där finns inget av lugnet och tystnaden från Jerusalem. Människor, bilar och bussar överallt. Frukter och grönsaker i överflöd. Allt är sig likt! Ahlanwasahlan! Aldrig känner jag mig så välkommen, som när jag kommer till Hebron. Bröderna hos Abu Saleh. Handlarna, där vi brukar handla. Slaktaren, som opererade hjärtat för några år sedan. Ghassan. Fiskhandlaren. Jag blir alltid förundrad över att de känner igen mig och verkar så glada. Vet inte vad jag hade väntat mig? Soldater, tårgas och stenkastning? Väcktes av en hemsk mardröm under natten. Jag, som aldrig brukar drömma mardrömmar. Det var säkert oron över vad som väntade.

Lättad över att allt är som vanligt. Gabriel och Yusuf hälsar oss välkomna. Jag kan packa upp i mitt gamla vanliga rum. Min svenska Bibel står kvar i bokhyllan, tillsammans med psalmboken. Glasögonen, som jag trodde var borta, ligger där. Hittar till o med en liten tablett mot högt blodtryck i den lilla lådan. Dammigt som vanligt. Men det är skönt när allt är som vanligt. Dessutom är vi bjudna på bröllopsfest i kväll. Osäkert om vi har kläder med oss, så att vi kan gå. Det är nu vi ska fortsätta att evangelisterna med närvaro och fötterna. Frid!

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i CPT, Kyrka och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tillbaka i Hebron.

  1. Ewa Styrbjörn skriver:

    Kul att följa dej på färden,var rädd om dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.