Nyårshälsningen

Gott Nytt År!                                                                                          Björnsholm 30/12 2014

Sent omsider kommer min Julhälsning! Har burit med mig julkort i ryggsäcken och de ligger fortfarande oskrivna. Istället kommer här en kort sammanfattning över året som har gått. Det får väl snarare bli en Nyårshälsning istället. Julkorten får jag skriva nästa år. Mitt julbrev skickades med snigelpost, nu lägger jag in det i min blogg.

Januari inleddes på en båtresa till Helsingfors tillsammans med syster Ewa. Sedan blev det arabiska för hela slanten. Nästan. Hade ju läst arabiska under hela hösten via Internet och Högskolan i Falun. Min första tentamen den 8e underkändes. Firar prästvigningens 20 år med Magnus och Åke i Kisa den 16e. Den 21e har jag en två timmars lektion i religion på Gamleby folkhögskola, som handlar om Palestina. Följer med Fårbobuss den 27e på en resa till Åbo. Den 29e var det omtenta och jag fick godkänt på hela kursen 15 p. Daglig syssla var att skotta snö och elda i kaminen.

Under februari försöker jag hinna med allting som jag inte hunnit på flera månader. Spelar bridge några torsdagar, motionsdans på  tisdagar. Kusin Ulf begravs den 14e. Sorg. Till Stiftsgården, som återbrukspräst den 24e, för en vecka.

Den 3e mars återvänder jag från Rättvik. Våren är tidig, ser första gula krokusen den 4e. Njuter av vår och värme. 17e mars flyger jag till Newark och möts av Jean och Shirley, som kör mig till sitt hus och systrarna på Maryknoll. En fantastisk kommunitet med ca 200 systrar. Vilken erfarenhet där finns. Den 19e kör de mig till Stony Point, där CPT kommer att ha det årliga styrelsemötet under fem dagar. Landar efter den långa hemresan på Linköpings flygplats den 25e. +8 grader i huset. Eldar överallt. Pernilla och Thomas kommer hem några dagar i slutet av månaden och jag får hjälp med skorsten och takpannor. Så roligt att ha dem här!

I april händer inte så mycket, innan vi reser till Jerusalem den 12e. Roger, Helén, Ewa och jag landar på Ben Gurion tidigt den 13e, (Rogers födelsedag). Vi firar Påsk i och omkring det Heliga Landet. Fantastiska dagar, och vi är hemma på kvällen den 21e. Valborgsmässoafton håller jag vårtal i Överum. Har valts till ordförande i Hembygdsföreningen. (Det var bara mitt namn som behövdes, vilket senare visade sig vara fel, därför avsade jag mig uppdraget under sommaren.)

Återbruksprästerna träffas på Stiftsgården i Rättvik den 22e maj. Jag stannar till i Gagnef på hemresan för dop/ vigselsamtal. Börjar vikariera som kyrkoherde i Gagnef 31 maj.  Juni, juli och augusti vikarierar jag i Gagnef. Mycket arbete. 5 skolavslutningar, 11 dop, 6 vigslar och 6 begravningar, förutom alla gudstjänster. Men jag har trivts! Min bil släpptes av bilbärgaren in i ett träd i början av juni. Inte bra, men jag fick låna Pernillas bil. I augusti fick jag några lediga dagar och kunde samla några släktingar på en kräftskiva.

11 september reser jag till Jerusalem och några dagar senare börjar jag en månads fredsarbete med CPT i Hebron. Avskyr tårgas och hur palestinierna behandlas av bosättare och israelisk militär. Varje morgon skjuter soldaterna tårgas och ljudgranater mot skolbarnen. Det svider! Pernilla möter vid Arlanda Express och vi tar pendeln till Nynäshamn den 16 oktober. Kör hem den 17e.

25e oktober åker jag med Ewa till Turkiet och Kappadokien. Jag kraschar min IPad, när jag faller huvudstupa i mörkret, tur att jag inte bröt något. Nästa morgon flyger vi varmluftsballong – en sällsam upplevelse. Helt nöjda med resan! Hemma igen 1/11.            I november upptäcker jag att jag blivit utsatt för kontokortsbedrägeri. Någon har skimmat mitt kort. Fixar hos banken. Vet inte hur eller var det har hänt. Finns många sätt.

22 november åker jag upp till Thomas och Pernillas nya hus, de flyttar in nästa dag, men först åker vi till Cirkus och ser ”Livet är en schlager”. Tänk att jag inte kände igen Peter Jöback! God mat och fin föreställning.  Nästa dag går flyttlassen från Nynäshamn till Kolartorp, Handen.

24 november åker jag till Uganda/Tanzania med fem Rättviksbor. Anders Åkerlund tar oss till vänförsamlingar i Tanzania. En oförglömlig resa runt ekvatorn. Fantastiska människor. Alla barnen! Kommer hem den 6e december, bankbesök ang bedrägeriet på måndagen, så Rättvik och Stiftsgården några dagar. Julavslutning med bridgen den 18e, med god hemlagad julmat.

Nu har jag firat jul med Thomas och Pernilla i Handen. Det har varit sköna dagar!  Glad och tacksam! När jag vaknade idag så har snön kommit. Solen lyser och det är så ljust. Resorna har påmint mig om hur mycket det är att vara tacksam över. Tak över huvudet, säng att sova i, vatten i kranarna, toalett, el och värme. Ingen tårgas, inga soldater som bryter sig in i huset på natten. Frihet att resa, att röra sig. Bara hälsan får stå bi!

Gott Nytt Nådens År!

DSC05281 DSC05145673

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.