Äntligen händer något…

Mina fotsulor är alldeles ömma. Det blev en lång dag.

Vi hörde på morgonen, att det var ett mycket spänt läge över hela området. Jag följde Ronbir ut vid tiotiden och vi blev snart varse en stor folksamling. Det var flyktingar som blockerade ett litet torg där fyra gator korsades. Stämningen var ganska hotfull. Poliser hade barrikaderat sig på den ena gatan och flyktingar på de övriga. De satt eller låg, som en protest för att inget händer med registreringarna, så att de kan lämna ön. Några små incidenter inträffade, som löstes upp med medling och förhandlingar.

En general skulle komma till polishuset och det skulle bli ett möte där med alla hjälporganisationer samt några representanter från syrierna, bl a Naher och Muhammed, som så gärna ville ta selfies. Mötet började nog inte förrän vid 14-tiden och då tog general Rula till orda. ”Det är en exceptionellt farlig situation här på ön med 20.000 flyktingar som finns överallt. Nu måste vi göra en kraftansträngning. Det kommer tre stora skepp, som ska ta 7.000 syrier från ön. Vi ska ordna registrering på ett Stadium på ett snabbt och enkelt sätt.”

Kl 16 var vi kallade tillbaka för att få mer information. Då fick vi veta vilken plats vi skulle vara på och att bussar skulle ta syrierna dit. Kl 18 började de första komma till de tio platser för registrering och flyktingar anlände i en aldrig sinande ström. ”Om vi så ska jobba hela natten, så måste vi klara av detta”, var generalens ord. Eftersom poliserna varit synnerligen våldsamma, så var de ikväll inte uniformsklädda och registreringarna flöt på ganska bra, men väldigt många fyllde vägen upp till idrottsplatsen, när Annika och jag blev avlösta av Ronbir och vandrade hemåt.

Glädjen och tacksamheten hos flyktingarna bär vi med oss. I morgon är en annan dag och flera väntar på vår assistans.

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.