Vårvinter 2016

Efter nära fem månaders bortovaro och arbete i Stora Tuna o Torsångs församlingar, är jag nu hemma igen i mitt lilla hus i nordöstra Småland.

Packa, packa upp, packa, packa upp…verkar vara min arvedel.

Många erfarenheter rikare. Jag har varit inkvarterad på vandrarhemmet i Tjärna Ängar i Borlänge. I ett rum på ca 4 x 4 meter, med delad tillgång på kokvrå, dusch och toalett, gäller det att vara flexibel och kunna leva ”compact living”. Det går. Området påstås vara oroligt, med många invandrare. Jag har uppskattat deras närvaro, det har känts internationellt och jag har haft stor glädje av de färggranna kvinnorna. Önskade många gånger att jag haft kameran redo. Och har aldrig varit rädd. Busiga smågrabbar finns ju överallt, inte bara där det är invandrartätt. Det hände bara en enda incident, och det gör det ju överallt annars också.

Jag tycker om människor. Ibland tänker jag, åh, vad jag tycker om mötet med människor. Alla olika sorters människor. Vi är så olika, så tråkigt det skulle vara om alla vore likadana! Och innerst inne är vi alla lika, härstammande från Afrika någonstans. På evakueringsboendet, där jag var volontär på fritiden, mötte jag också fina nysvenskar, som kunde hjälpa till med språk på farsi, dari, tigrini och arabiska. Vilken oerhörd hjälp! Tänk om våra ledare ville förstå vilket lyft det är för vårt glesbebyggda land att få berikas av folk från andra delar av världen! Ska hela vårt land leva, så behövs de varenda en, som flyr undan krig och bedrövelse.

Nu är jag glad att vara tillbaka i mitt egna hem. Vilken ynnest, att ha ett eget hem! Tänker på Ranja från Damaskus, som snart ska föda sitt första barn. Hon har funnit en fristad på Asylboendet med sin man. De bor i ett litet, litet rum med tvåvåningssäng, två stolar och ett skrivbord. Hur ska de få rum med en barnsäng? Jodå, de har planerat hur det ska bli och det blir mer än vad jag kallar ”compact living”. Respekt!

 

 

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.