Vem är skyldig?

Rätten samlas igen efter en kort paus. Då är det nio män kvar, som ska ställas inför domarskranket. Stämningen är dov. Jag vågar inte öppna min IPad, efter tillsägelsen att stänga den. Magen värker av all sorg, all vånda. De anklagades känslor liksom förs över till oss som sitter där. En man lutar sig framåt med huvudet i händerna. Han skakar som av gråt. Föräldrar vandrar av och an, ser mycket modfällda ut

Två unga män kallas fram samtidigt. Den enes pappa är grå och sammanbiten. De får långa fängelsestraff. Handfängsel på och de blir kvar i salen.

En efter en, kallas de fram och får sina straff. Allt känns bisarrt. En vacker, blond kvinna får gå fram till domaren. Med foton på parets barn, vädjar hon om nåd för sin man. Hon går tillbaka till sin plats med tårarna strömmande utför kinderna. Lisa går bort för att ge tröst. Vi förstår inte deras språk, men det behövs inte alltid. En blick, en hand på en  axel… Om jag inte minns fel, så blev straffet 46 år.

Den turkiske unge man, som Darek besökt dagen innan i polishuset, vill få kontakt med oss. Hans straff blir kort, jämfört med de andras, 26 år. Jag pratar med hans advokat utanför. Han är nöjd, straffet kommer säkerligen minst att halveras.

Till slut är det en man kvar, vars fru också vädjar för sin make. Hennes förtvivlan sprider sig också till oss. Straffet blev förmodligen minst 40 år. Våra blickar möts och jag försöker sända all medkänsla jag känner, tillbaka till henne. En kort stund håller jag hennes hand, när hon går förbi.

Klockan är 16, när domaren slår  ihop sina papper och alla lämnar salen.

Vem är skyldig? Först och främst anser jag att alla vapentillverkare, alla makter som använder pengar och vapen för att föra krig, är skyldiga. Alla bomber och alla förstörelsevapen, som slår sönder människor, deras hem, deras vardag. Vilket tvingar människor till ett ovärdigt liv på flykt. Vad skulle vi göra, med ständiga bombanfall, ständig rädsla för barnens liv? Skulle inte vi också, ta med vad vi kunde, och fly?      Stor skuld vill jag också lägga på EUs flyktingpolitik. Om det funnes en anständig och laglig väg, att  söka asyl, så vore det  inte en marknad för flyktingsmugglare. Vi ska komma ihåg, det är inte de riktiga bovarna som döms till långa fängelsestraff. De som är ansvariga för smugglingen, de tar betalt av flyktingarna, låter någon annan hålla i rodret och stannar själva på land i säkerhet.

Världens ledare, som underlåter att handla, som vänder bort blickarna, som fortsätter att tillhandahålla vapen! Snälla! Se lite längre! Det behöver inte vara på detta viset!

 

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.