Ny rättegång i Mytilene

Vi hade nog tänkt, att allt fungerade som för två veckor sedan, när vi ville besöka fängslade personer, anklagade för människosmuggling. Miriam från Haifa, tillika volontär på Pikpa, följde med för att tolka, när vi skulle besöka en syrier, som förts från fängelset på Chios till polisstationen i Mytilene. Den här gången var rutinerna ändrade. Vi skulle vara tvungna att ha med oss den advokat, som var ansvarig för fallet. Missräkning. Vi fick se oss besegrade, det blev inget besök.

Nästa dag var rättegångsdag. Det blev helt annorlunda än den förra. En annan domare, andra advokater. Nu var det noggrannare. Fattades det ett vittne, så flyttades målet fram någon månad. Varje fall tog ca en timma, mot ca 20 minuter förra gången.

Den syrier, som vi misstänkte vara flykting, hade bror och mamma med som åhörare. Brodern vittnade och vädjade för sin anhållne bror, medan tårarna sakta rann nerför moderns kinder. Oerhört känslosamt, också för oss, som bara var långväga, okända observatörer. När domen på 17 år i fängelse föll, dolde den anhållne brodern ansiktet i händerna. Han fördes tillbaka ner i salen och hans bror knäföll framför honom.

Förtvivlan var bara förnamnet. Märkligt hur känslor kan överföras så totalt. Också till oss, okända främlingar. Kyrie Eleison…

Om inst1

Lutheran Pastor. Peace work mostly in Middle East. Engaged in work with refugees
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.